Activitatea culturală
Căminul Cultural dotat cu sală pentru evenimente, bucătărie, camere frigorifice, toalete, mobilier poate fi închiriat pentru diferite evenimente: nunți, botezuri, spectacole.
Centrul multicultural a fost construit în cadrul proiectului ”Redescoperirea tradițiilor culturale în zona de frontieră Valcani-Čoka, ca parte a Banatului istoric” finanțat prin Programul Interreg IPA CBC România-Serbia 2014-2020, în scopul promovării tradițiilor și obiceiurilor locale. Ca urmare a activităților acestui proiect au fost înființate ateliere de lucru manual, gastronomie tradițională, istorie, Ca urmare a implicării copiilor și tinerilor în aceste proiect a fost înființat și ansamblul de dansuri populare.
Activitatea sportivă este susținută prin Asociația Sportivă ”Vointa Valcani”, a cărei echipa de fotbal evoluează în liga inferioară. Anual are loc cupa interșcoli care se desfășoară pe terenul sintetic amplasat în curtea școlii.
Baza materală: teren de fotbal, cu tribune și vestiare, teren sintetic, sală de sport, dotată cu echipamente pentru fotbal, baschet, handbal, cu vestiar si băi, parcare.
Activitatea religioasă
Religia a avut un rol important în viața locuitorilor din Valcani, conform informațiilor scrise în 14 aprilie 1967 de preotul paroh Ioan Gavrilă. ”Faptul că a ființat o biserică veche ne face să conchidem că ar fi existat o parohie la Valcani, cu mult înaintea anului 1768.
Biserica ortodoxă a fost ctitorită în anul 1799. Este zidită din cărămidă arsă, în stil baroc. Turnul e construit din cărămidă arsă acoperit cu tablă. Bolta semicilindrică din cărămidă arsă, acoperită cu țiglă. Restaurări mai importante la corpul clădirii cât și la turnul bisericii s-au făcut în anul 1908, când turnul bisericii și parte din corpul clădirii au fost răsturnate de un vânt puternic, apoi în 1927 și în sfârșit în anul 1945, de către preotul Ioan Gavrilă, ”prin jertfa credincioșilor”. În anii 2018-2019 s-au făcut lucrări de reparați mai ample, inclusive reparații ale turnului și montarea unui sistem de încălzire.
Hramul bisericii - Cuvioasa Sfânta Parascheva 14 octombrie
Biserica catolică , construită în anul 1904, asa cum atestă data înscrisă pe fațadă, este mult mai mică ca și dimensiune, decât biserica ortodoxă, a fost renovată în anul 2004, la împlinirea a 100 de ani de existență. S-a schimbat acoperișul, s-a zugravit exteriorul, dar în interior necesită reparații. Clădirea poate fi pusă în valoarea prin susținerea unor activități culturale.
De asemenea există alte două biserici baptistă și penticostală, frecventate de enoriașii aparțănând cultului respectiv.